Guvernul a ratificat ieri propunerile de modificări ale Codului Penal. Printre acestea, au fost schimbate articolele de lege referitoare la statutul de funcționar. Noul articol 175 aruncă în aer cazul „Valiza”, ajutându-l în mod evident pe Gigi Becali.
Rechizitoriul întocmit de procurori în cazul “Valiza” este construit în jurul statutului de funcționar pe care oamenii legii îl atribuie jucătorului de fotbal. Fără acest statut, demersul lui Gigi Becali de a oferi bani fotbaliștilor de la “U” Cluj nu putea fi încadrat și, în consecință, urmărit din punct de vedere penal. Noul text de lege reglementează că statutul de funcționar se referă doar la persoanele care își desfășoară activitatea în domeniu public, nu în cel privat, sau la persoanele care au fost învestite de o autoritate publică și este supusă controlului acesteia, cum este cazul notarilor publici.
Dancu: „Câștigam oricum!”
Astfel, este evident că fotbaliștii nu mai pot fi considerați drept funcționari. “Puteți să scrieți faptul că Gigi Becali a scăpat de acest proces! Este clar, conform acestui text de lege, că fotbaliștii nu sunt funcționari, deci că ce a făcut Gigi Becali nu e corupție. Vreau să se știe însă și că fie și fără această modificare de lege câștigam acest proces”, a declarat pentru ProSport avocatul lui Gigi Becali, Cătălin Dancu. Acesta a precizat și că oricum i-a fost precizat în scris, de către Ministerul Muncii, că fotbalistul nu este cuprins în nomenclatorul meseriilor cu statutul de funcționar. Cazul „Valiza“ va fi judecat după noile norme ale Codului Penal adoptate ieri.
Contează implicarea primăriei Cluj?
După noul Cod Penal, fotbaliștii Universității Cluj nu pot fi considerați funcționari, chiar dacă la data meciului cu CFR Primăria Cluj deținea 67% din acțiunile clubului, pentru că societatea pe care funcționează clubul e de drept privat. Mai mult, legea prevede că răspunderea penală e personală, deci devine irelevantă structura acționariatului.
Adoptat până la primul termen?
Guvernul a adoptat în ședința de ieri Codul de Procedură Civilă, Codul de Procedură Penală și noul Cod Penal. Cele trei coduri trebuie să treacă acum și de Parlament, care trebuie să se pronunțe asupra prevederilor Codurilor până pe 15 mai, în timp ce primul termen în dosarul Valiza e programat pe 18 martie. Codul Penal trebuie aprobat și de președintele Traian Băsescu.
Procesul rămâne la Cluj
Ieri, Înalta Curte de Casație și Justiție a judecat cererea avocaților lui Becali de strămutare a procesului „Valiza“ de la Cluj la București. În urma unor analize care a durat mai bine de cinci ore, judecătorii au decis că procesul va rămâne la Tribunalul Cluj.
Cum a reacționat Becali
„Să-i zică «legea Becali». Erau presiuni de afară ca să nu activeze UE clauza de salvgardare. Ei monitorizează ce se întâmplă în România“
„S-au făcut legi și în Codul Fiscal și în regulamentul FRF s-au schimbat legi după mine“
„Cuvintele și definiția corupției nu mai permit judecătorului să interpreteze“
„Dacă se votează în Parlament procesul acesta trebuie întrerupt, pentru că premierea nu va mai putea fi considerată drept mită“
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER